Kombucha
Postup prípravy čaju kombucha
Kombucha čaj je vyrobený pridaním špecifických kmeňov baktérií, kvasiniek a cukru do čierneho alebo zeleného čaju, potom sa týždeň alebo viac kvasí. Počas tohto procesu baktérie a kvasinky vytvárajú na povrchu kvapaliny film podobný hubám. To je dôvod, prečo je kombucha známa aj ako "čajová huba".
Potrebujeme
2 L vody
150 g cukru
8 g10 g čaju čierneho alebo zeleného
kombuchovú kultúru
Postup
Do vriacej vody pridáme cukor, miešame kým sa neroztopí, a necháme 10 minút lúhovať 4 čajové vrecúška čaju alebo 810 g sypaného čaju.
Po 10 minútach vylúhovaný čaj vytiahneme a nápoj necháme vychladnúť približne na izbovú teplotu.
Až čaj úplne vychladne, tak ho prelejeme do sklenenej nádoby. Na tvare naozaj nezáleží, kombucha na povrchu vyrastie a bude kopírovať okraje nádoby. Najlepšie sú ale veľké zaváracie poháre na uhorky. Vyhnite sa použitiu plastovej nádoby alebo misy, pretože chemikálie v plastoch sa môžu počas fermentácie vylúhovať do kombuchy.
Kombuchovú kultúru umiestnime svetlejšou stranou nahor na hladinu a pohár zhora prikryjeme plátnom alebo obrúskom, aby sa nám do nápoja nedostali kvasné mušky. Huba väčšinou pláva hore, ale môže sa stať, že nám na pár dní klesne na dno a neskôr vypláva. Pohár umiestnime na miesto, kam nedopadá priame slnečné svetlo. Doba, kedy bude nápoj hotový, sa odvíja od teploty v miestnosti. Ak vychádzame z predpokladu, že bude izbová teplota 2022 °C, tak by mal byť nápoj pripravený v ideálnej konzistencii za 57 dní. Čím kratšia doba, tým bude v nápoji viac cukru. Naopak, čím dlhšie, tým bude nápoj perlivejší a octovejší.
Opätovná príprava je rovnaká, avšak je dôležité na dne nádoby nechať aspoň 3 cm pôvodného nápoja, aby sa zachovali kvasinky a kyslosť roztoku (kal na spodku nádoby) a v novom náleve bolo ihneď spočiatku priaznivé prostredie pre tvorbu novej huby.
Medzitým než nám čaj vychladne sa pôvodná kombucha opatrne prepláchne pod tečúcou vodou a nechá sa s trochou roztoku v plastovej alebo sklenenej nádobke.
Pokiaľ chcete špongiu rozmnožiť, tak stačí jednu vrstvu zo staršej kombuchy opatrne odlúpnuť a dať do nového roztoku alebo odliať časť roztoku do menšej nádobky a počkať, až sa nám na hladine kultúra sama vytvorí.
Nápoj sa môže postupne odlievať a spotrebovávať v priebehu, alebo sa môže v deň zrelosti 5.7. deň nápoj zliať do sklenených fliaš, zatvoriť a dať do chladničky, kde takto vydrží cca 45 dní. (Môže sa stať, že sa vo fľašiach na povrchu vytvorí jemný povlak, to znamená, že začala tvorba novej huby. Stačí scediť, avšak pri požití nehrozí žiadne nebezpečenstvo, kultúra je vnútorne úplne neškodná).
Odporúčame do zliateho nápoja vo fľašiach pridať napríklad bobuľové plody, kúsky ovocia alebo zázvor. Nápoj sa bude živiť ovocným cukrom a po otvorení bude príjemne perlivý s dodatočnou arómou pridaných plodov.
Dávkovanie
Kombucha čaj sa odporúča piť každé ráno nalačno 200 ml v rámci prevencie.
Pri zdravotných ťažkostiach je odporúčaná denná dávka čaju 450 ml denne (ráno nalačno vypiť 150 ml, na obed 150 ml pred jedlom a večer pred jedlom 150 ml).
5 €